Loop~Duik~Loop

Alles wat je altijd had willen weten over wat je altijd al had willen doen

Vooraf

De Loop~Duik~Loop is een kleinschalig evenement, ieder jaar op 1 januari. We lopen doorgaans met 10 tot 30 mensen. De duik is wel drukker, maar niet zo druk als de duik in Scheveningen of Zandvoort. Opgeven hoeft niet, maar is wel handig. Dan houden we je op de hoogte van de precieze starttijd en of er kledingvervoer is en zo. We verzamelen om 12:40 uur op de parkeerplaats bij de Tetterodehal in Overveen (Tetterodeweg 15, 2051 EG Overveen). De hal is niet open, er is dus géén kleedruimte en géén bewaking van waardevolle spullen. Ja het is afzien hoor. We gaan lopen om 12:50 uur en pauzeren na ongeveer 10 minuten op de Konijnenberg voor de groepsfoto (bewijs van deelname).

Meenemen en vervoer

Zwemkleding, droge kleding, handdoek of badjas, eventueel slippers of extra sokken.
Die laatste zijn om nog even aan te houden tot vlak voor de duik.
Bedenk dat je waarschijnlijk zelf deze spullen meedraagt tijdens het hardlopen. Vaak is er wel iemand (niet zo maar iemand: Rob) die voor het vervoer wil zorgen, maar dat is niet gegarandeerd. Wie zich heeft opgegeven wordt hiervan op de hoogte gehouden.

Hardlopen heen

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar ingang Koevlak van de Kennemerduinen. Van daaraf nemen we een mooie route naar het Bloemendaalse strand via Parnassia. De route ligt niet helemaal vast. Als het tempoverschil bij de deelnemers te groot is wordt de groep gesplitst. Het is namelijk de bedoeling om precies 13:45 uur op het strand te zijn. Je bent dan warm en het beste kan je dan zo snel mogelijk de zee in.
Hier staat de route 8,5 km. en hier die van de 7,5 km.

De Nieuwjaarsduik

Wij duiken mee met de Reddingsbrigade van Bloemendaal. Zij bewaken de duik, maar deelname blijft voor eigen risico. Je kan je vooraf of ter plekke kostenloos inschrijven. Zie hier.
Inschrijven moet niet, maar je krijgt er wel een Unox muts mee + na afloop een oorkonde.
Omkleden doen we meestal op het strand, maar je kan ook terecht in het gebouw van de reddingsbrigade. Als het vriest is wel aan te raden om slippers of sokken aan te houden tot vlak voor de duik. Om precies 14:00 gaan we de zee in. Dat duurt nooit echt erg lang. Maar wie wil kan rustig wat baantjes trekken.

Terug

De mensen van de reddingsbrigade hebben meestal een pan erwtensoep staan en een fles Jägermeister doet vrolijk de ronde. Ná de duik dus. Dat is een beginnetje van het mens worden. De rest gebeurt tijdens de 5 km terugtocht. We nemen dan de korte route, over de Zeeeweg, direct terug naar het startpunt.
Hier staat de route.

Opgeven en (geen) kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de Loop~Duik~Loop. Maar wellicht wil je iets doneren aan de Reddingsbrigade Bloemendaal. Het hele jaar door doen zij goed werk en op 1 januari zijn het geweldige gastheren/dames. Ze zijn ook vaak te vinden bij andere loopevenementen zoals de Lions Heuvellloop. Zie hier. Opgeven kan per mail (nico@swanink.nl) of telefoon (023) 5340340 (w) 5243367 (p).

Wat vooraf ging

1960: Zwemclub Njord

In 1960 begint Njord zwemtrainer Ok van Batenburg met deze traditie. Op 2e Kerstdag daarvoor deed hij met een paar clubgenoten een proefduik. Dat verliep goed zodat hij met een gerust hart op 1 januari met een groep van 28 zwemmers de zee in dook.
Echter kwam er na afloop een stroom van protesten van de zwembond en van huisartsen. Hierdoor werd er een paar jaar geen Nieuwjaarsduik georgaiseerd. In 1965 werd de draad weer opgepakt en is er ieder jaar gedoken. Alleen in 1963 (min 10 graden) vond Ok het niet verantwoord en zijn ze tot aan de knieën het water ingegaan. En in 2010 zijn er landelijk veel duiken afgelast vanwege barre omstandigheden; en omdat inmiddels het aantal (40.000) ongetrainde mensen dat meedoet groot was.

Groei

Jarenlang was Zandvoort dé plaats om op 1 januari de zee in te duiken. Tegen het einde van de vorige eeuw trok de duik van Scheveningen meer deelnemers en vanaf 1998 ging het helemaal snel toen Unox zich er mee ging bemoeien. Ook Zandvoort kwam niet onder de mutsen van Unox uit.

Er moet méér zijn

Leuk hoor, al die drukte op het strand. Maar toch dacht een heel klein groepje van Loopgroep KennemerRunners dat er méér moest zijn. Zo ontstond het idee om de zeeduik te combineren met hardlopen. Bovendien werd het probleem van de ijskoude voeten na de duik opgelost. Vanaf 2005 liepen we met een héél klein groepje door de duinen naar Zandvoort. Toen het daar te druk werd zijn we opgeschoven naar Bloemendaal waar we sinds 2008 met veel plezier meeduiken met de reddingsbrigade.

De feiten

Hieronder staan 2 grafieken. De eerste is die van de minimale en maximale temperaturen gemeten in Wijk aan Zee (Bron: KNMI)
De tweede is van de zeewatertemperatuur. Deze heb ik echter alleen vanaf 2009 kunnen vinden. Dus als iemand hier meer van weet, laat het ons weten.